ORDONANTA DE URGENTA NR. 89 DIN 09.10.2018
Incepand cu 01.11.2018, se aplica cota de TVA de 5% si pentru urmatoarele servicii:
- serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative
- cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea;
- dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 – Activitati ale bazelor sportive si 9313 Activitati ale centrelor de fitness, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN.
Astfel, se reduce cota de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile de restaurant si catering, in timp ce pentru livrarea de produse alimentare (exceptand alcoolul) se aplica o cota de 9%, iar pentru bauturile alcoolice o cota de 19%. Prin urmare, se impune o diferentiere intre serviciile de restaurant si catering si cele de livrare de produse alimentare. Conform Codului Fiscal, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. In categoria serviciilor conexe se includ, printre altele: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor, etc.
OPANAF 2716 DIN 06.11.2018
- Incepand cu luna noiembrie 2018, contribuabilii mijlocii vor fi administrati de administratiile judetene ale finantelor publice, in a caror raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al acestora.
HOTARARE GUVERN NR. 937 DIN 10.12.2018
De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie va creste de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut. Totodata, se introduce si salariul minim brut diferentiat de 2.350 lei brut pentru salariatii incadrati pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare (conform Clasificarii
Ocupatiilor din Romania – COR), cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare.
Mai jos regasiti o situatie comparativa tinand cont de majorarea salariului minim: