1 Modificari aduse prin OUG 16/30.07.2013
Incepand cu 01.09.2013, se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru urmatoarele produse: toate sortimentele de paine, specialitatile de panificatie care se incadreaza la CAEN 1071 (cornuri, chifle, covrigi etc.), sortimentele de faina care se incadreaza la CAEN 1061, triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
Din 1 septembrie 2013 pana la 31 decembrie 2018 se aplica taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, precum si pentru transferul de certificate verzi.
Sase categorii de bunuri vor fi taxate suplimentar de la 1 septembrie, cand noi produse vor fi introduse in categoria celor accizabile. Astfel, se vor percepe accize si pentru:
- bijuterii din aur si platina,
- confectii de blanuri naturale,
- iahturi si alte ambarcatiuni pentru agreement,
- autoturisme de teren cu capacitate cilindrica egala sau peste 3.000 cm cubi,
- arme de vanatoare si arme de uz personal.
Din 05.08.2013 salariatii nu mai au posibilitatea de deducere din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, in limita a 300 de lei pe an, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Contribuabilii pot alege locul de stocare al facturilor, pe suport hartie sau electronic; cu toate acestea locul nu poate fi situat pe teritoriul unei tari cu care nu exista instrumente juridice referitoare la asistenta reciproca.
2 Modificari aduse codului fiscal prin legea 168/2013 SI HG. 276/2013, aplicabile din 01.07.2013
2.1 Impozit pe profit
De la inceputul lunii februarie 2013, cheltuielile cu amortizarea fiscala nu mai sunt deductibile integral pentru autovehiculele achizitionate pe firma. Prin modificarile aduse Codului fiscal, autovehiculele cu cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, pot fi amortizate in limita a 1500/lei luna. Modificarile aduse acum insa prevad urmatoarele exceptii pentru care amortizarea lunara nu este limitata la 1.500 Ron:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.”
Pentru a beneficia de deducerea integrala a cheltuielilor cu amortizarea, agentii economici care nu se incadreaza la exceptiile de mai sus, dar vor sa deduca toata cheltuiala aferenta autovehicului trebuie sa isi achizitioneze autoturisme care nu costa mai mult de 108.000 de lei (6 ani x 1500 de lei/luna), respectiv 24.000€ la cursul mediu anual 2012 al euro de 4,45 lei/euro (conform BNR).
Valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, creste la 2.500 lei. Valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsă între 1.800 lei şi 2.500 lei, existente în patrimoniul operatorilor economici la data intrării în vigoare la data Hotărârii de Guvern, se va recupera pe durata normală de funcţionare rămasă.
2.2 Impozit pe venit
Indiferent de forma de organizare a angajatorului, indemnizatiile primite pe perioada delegarii sau detasarii in tara sau in strainatate, care depasesc plafonul stabilit de lege (peste 2.5 valoarea stabilita la nivel bugetar) sunt considerate venituri impozabile si in acelasi timp avantaje in natura.
Indemnizatiile primite de salariatii care au raporturi de munca cu angajatori nerezidenti, pe perioada delegarii sau detasarii in Romania, sunt impozabile si reprezinta avantaje in natura pentru suma care depaseste nivelul stabilit de lege pentru tara de rezidenta a angajatorului, de care ar beneficia personalul roman din institutiile publice daca s-ar deplasa in tara respectiva.
Sunt considerate venituri din alte surse: veniturile obtinute de persoana fizica in baza contractelor de administrare incheiate conform Codului Silvic, precum si veniturile distribuite persoanelor fizice membrii formelor asociative de proprietate – persoane juridice, cu exceptiile prevazute de lege. Prin exceptie sunt neimpozabile veniturile obtinute din valorificarea si exploatarea masei lemnoase din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate, in volum de maxim 20 metrii cubi anual.
2.3 Impozit pe microintreprinderi
Societatile comerciale nou infiintate au optiunea de a se inregistra ca platioare de impozit pe profit, cu conditia ca la data inregistrarii la Registrul Comertului sa detina un capital social subscris in valoare de minim 25.000 Eur, la cursul de schimb Bnr la data inregistrarii persoanei juridice. Scaderea capitalului social sub acest plafon determina inregistrarea obligatorie ca platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu anul fiscal urmator celui in care s-a redus capitalul social.
Se introduce o noua conditie pentru ca o societate sa fie constituita ca si microintreprindere: sa nu se afle in lichidare sau in dizolvare, inregistrata la institutiile competente.
2.4 Nerezidenti
Pentru serviciile executate de persoane fizice sau juridice nerezidente pe teritoriul Romaniei, persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine, au obligatia inregistrarii contractelor incheiate cu parteneri nerezidenti la organul fiscal.
Sunt considerate venituri obtinute in Romania veniturile obtinute din urmatoarele servicii prestate in afara Romaniei: serviciilor de management, de consultanţă în orice domeniu, de marketing, de asistenţă tehnică, de cercetare şi proiectare în orice domeniu, de reclamă şi publicitate indiferent de forma în care sunt realizate şi celor prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari publici, contabili, auditori.
Nu reprezintă venituri impozabile în România veniturile din transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport.
Se completeaza tipurile de venituri impozabile obtinute de nerezidenti din Romania, indiferent unde sunt primite aceste venituri: dobânzile, redeventele si comisioanele de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă acestea sunt cheltuieli ale sediului permanent sau ale sediului permanent desemnat.
Sunt obligate la plata impozitului pe profit in Romania persoanele juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul unuia sau mai multor sedii permanente in Romania. Persoana juridica straina are obligatia de a stabili sediul permanent desemnat (in cazul in care are multe sedii permanente in Romania), urmand ca acesta sa calculeze, sa declare si sa plateasca impozitul pe profit, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de toate sediile permanente.
3 Modificari legislative diverse
- OUG 50/2013: contribuabilii vor achita, incepand cu 01.07.2013, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce ar insemna o penalitate de 7,3% anual.
- HG 23/2013: incepand cu 01.07.2013, salariu minim pe economie creste la suma de 800 ron brut.
- HG 225/2013: incepand cu 01.06.2013 se modifica coeficientii de calcul a contributiei la fondul de accidente de munca si boli profesionale. Acesti coeficienti sunt diferentiati in functie de codul Caen al angajatorului.
- ORDIN 882/2013: incepand cu 01.05.2013 valoarea tichetului de masa creste la 9.35 Ron.